kõik kategooriad

  • kõik kategooriad
  • Pasta
  • Combo
  • Juust & Või
  • Kala
  • Käsitsi Valmistatud Pirukad
  • Kinkekorvid
  • Kohv & Pähklid
  • Kosmeetika & Tervis
  • Määrded & Kastmed
  • Mahetooted
  • Maiustused
  • Mesi
  • Moosid
  • Oliivid
  • Oliiviõli
  • Salatikastmed
  • Vürtsid & Maitsetaimed
10 valearusaama oliiviõlide kohta
10 valearusaama oliiviõlide kohta

1. Kõik oliividest tehtud õlid on võrdselt tervislikud

Mitte kõik oliividest pärit õlid ei ole võrdselt tervislikud, kuna erinevad õlide variatsioonid (nt oliivijääkõli) on läbinud keemilise töötluse, mis on hävitanud märkimisväärse osa nende tervislikest koostisosadest.


2. Ekstra-neitsioliiviõli on ainus tervislik oliiviõli
Ekstra-neitsioliiviõli on kõige tervislikum oliiviõli, kuid see ei tähenda, et neitsioliiviõli ei oleks ka tervislik. See lihtsalt ei ole nii tervislik kui ekstra.


3. Hea oliiviõli võib tunda ära värvi järgi
Oliiviõli värvus sõltub oliivisordist, kasvukohast jne. Oliiviõli kvaliteedi hindamine puhtalt värvi järgi ei ole õige, kui te ei tea sorti, päritolupiirkonda ega ole selle eripäraga tuttav.


4. Hea oliiviõli on kallis
Kõigi toodete puhul on pakendamine osa hinnast. Seepärast võib sama oliiviõli olla kallim, kui see on pakendatud luksuslikku pudelisse. Seega kvaliteedi hindamine ainult hinna järgi ei ole otstarbekas.


5. Oliiviõli võib hoida köögi tööpinnal
Oliiviõli säilitamine kütteseadme (nt pliit, ahi) ja/või otsese päikesevalguse lähedal muudab järk-järgult selle koostist. Seepärast soovitatakse oliiviõli ladustada köögikappides ja tumedates või läbipaistmatutes kanistrites.


6. Oliiviõliga praadimine ei ole soovitatav
Ekstra-neitsioliiviõli, mis on kõrge antioksüdantide sisaldusega (peamiselt polüfenoolid), kannatab temperatuuri veidi alla 200°C. Kuna praadimine toimub tavaliselt temperatuuril alla 200°C, ei muuda see oliiviõli koostist.


7. Oliiviõli ei kannata madalaid temperatuure
Koostise tõttu ei ole ebatavaline, et oliiviõli muutub häguseks madalatel temperatuuridel. See on täiesti normaalne ega mõjuta oliivõli kvaliteeti ja hävita selle toiteväärtust. Sellises olukorras tuleb oliiviõli lihtsalt toatemperatuurile tagasi asetada.


8. Oliiviõli pudelite etiketid ei ole piisavalt informatiivsed
Etiketid ei anna oliiviõli konsistentsi täielikku ülevaadet, kuid neil on piisavalt teavet, mis võimaldab tarbijal mõista olulisi omadusi ning mida ta ostab. Näiteks on etiketil märgitud õli orgaanilisus, kvaliteediklass, päritolukoht, oliivisort, aegumiskuupäev jne.


9. Oliiviõli pudelite etikette tuleks pimesi usaldada, kui jaemüüja on "piisavalt suur"
Nagu viimased vigaste sildistamiste skandaalid on tõestatud, ei saa etikette pimesi usaldada. Peaksime eelistama tuntust, auhinnatust, sertifitseeritud tootjaid ja kahtlustama madala hinnaga, aga väidetavalt kvaliteetseid tooteid.


10. Kehtivusaeg ei ole oluline
Oliiviõli tootmisel ei ole rangeid aegumiskuupäevasid, see tähendab kuupäeva, mille möödudes kaasneb terviserisk. Oliiviõlidel on hoopis "parim (tarbida) enne" ehk kuupäev, mis näitab aega, maitse halveneb oluliselt.